T-PAM d.o.o. I.L.Ribara 57, Ruski Krstur 25233, Serbia
 Telefon 025 703 231  Fax 025 704 205  E-Mail malacko@ptt.rs

RM AGRO + Biološka zaštita zemljišta

RM Agro +

Novo magično "oružje" u biološkoj zaštiti zemljišta i biljaka protiv najopasnijih gljivičnih bolesti , naročito kod plodoreda, gde prevladava monokultura. To je ‘’borba’’ protiv patogenih gljiva kao što su: Pythium, Phytophthora, Rizoctonia, Verticillum, Fusarium, Sclerotinia, Botritis, Makrophomina, Phoma, Pyrenochaeta i dr .

Kako  funkcioniše RM AGRO +

Preparat RM AGRO + (Rhizo mic- agro plus), je trokomponentni sastav, što znači trostruko delovanje :

 • Parazitira i uništava druge štetne gljivice

Pythium,Phytophthora,Rizocotonia,Verticillum,Fusarium, Sclerotinia,Botritis,Makrophomina,Phoma,Pyrenochaeta i dr.

U početku , formira fizičku vezu sa korenovim sistemom matične biljke i ujedno kolonizira zemljište u okolini korena i time sprečava sve druge patogene da ugroze koren kulturne biljke. Ova veza predstavlja kontinuiranu branu za fizičko prisustvo bilo kog patogena iz grupe nabrojanih.

Oslobađa specijalne enzime /Citihazu i dr./ koji denaturišu Citohinin kako bi razbili ćelijski zid patogenih gljiva. Rupe u ćelijskom zidu patogenih gljiva, koje su nastale delovanjem enzima pretvaraju patogene gljive u plen za druge mikroorganizme u zemljištu.

Stimuliše rad korisnih mikroorganizama i poboljšava usvajanje korisnih elemenata.

 • jača imuni sistem biljaka

Proizvodi prirodne hormone rasta i razvića , time povećava prirodnu otpornost biljaka da se izbore sa stresnim stanjima.

Izolati Bacillus ispoljavaju svoj biokontrolni potencijal uglavnom antibiozom, kao i izazivanjem sistemskog odgovora u biljkama i kompeticijom u ekološkim nišama sa biljnim patogenima.

 • stimuliše rast korena biljke

U kombinaciji sa prethodna dva preparata su idealan spoj koji je u praksi pokazao izvanredne rezultate.

    • Proizvodi sekundarne metabolite, peptide, lipopeptide i bakteriocide.
    • Aktivne materije koje proizvodi ova alga (auksini, citokinini i giberalini) vezane su za podsticanje rasta korena i tačke rasta /izduživanje internodija
    • Sve ove osobine kvalifikuju izolate Bacillus spp. kao moćne alate u biološkoj kontroli biljnih patogena.

Sadržaj RM AGRO +

 • TRICHODERMA  HARIZIANUM - 5 x 10 na 7 CFU/g gljive
 • ASCOPHILUM NODOSUM  - 83 % koncetrovane alge
 • BACILLUS SPP ( 109 CFU/g ) Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis , Bacillus pumylis, Bacillus polymixa i Bacillus  megaterium.                                                                            

ZA KOJE BILJNE VRSTE JE NAMENJEN PREPARAT RM AGRO + ( RHIZO-MIC, AGRO PLUS)

Najblaže rečeno, upotrebljava se za sve biljne vrste. Ono gde ima najbolje efekte su staništa koja su zbog  monokulture ili nekih drugih faktora inficirana patogenima.

U Vojvodini u Srednjoj Bačkoj se javlja bakteriološki rak korena /Agrobacterium tumefacines/, plamenjača korena koje izaziva Fitoftora, ili bakteriozna plamenjača ili Ervinia. Isti problemi su kod ostalih voćnih vrsta ili jagodičastog voća, rasada povrća, zatim kod paprike, paradajza, šargarepe, krastavaca  i sl. tu su uglavom prouzrokovači Phytoftora, Rizocotonia, Fusarium, Pytium, Vertycilum i dr.

U Zlatiborskom okrugu i terenima gde su maline, kupine  i jagode, je sve veći problem propadanja ili atrofija korena kod malinjaka, i drugog voća. Tu je ovaj preparat pokazao veoma dobre rezultate.

Kod proizvođača povrća u staklenicima ili plastenicima kao kod proizvođača, luka, paprike, paradajza, kupusa, šargarepe i dr na otvorenom polju /merkantilnoj proizvodnji/ , gotovo ne zamenjiv.

Izvanredne rezultate je pokazao kod breskve i kajsije kojoj korenov sistem propada posle 7 godina. Izlučevine koje ispušta korenov sistem su dobro stanište za razvoj patogenih gljiva, staoga  ovaj preparat sprečava tu pojavu.

NAČIN PRIMENE                                                        

RM AGRO + su sitne granule plavičaste boje, koje se tope u vodi do sitnnih nano čestica. Potrebna količina je 200 g/ha.

Pre upotrebe se rastopi u vodi ( 200 g ili 0,2 kg u 10 litara vode) i sipa u tank cisterne . Izmeša se s količinom vode predviđenom za 1 ha ili više, minimum 300 l vode/ha,  potom se prska po površini zemlje i inkorporira u zemljište pre setve.

Ukoliko se vrši dezinfekcija korena, bilo golog korena ili u saksijama , najbolje rezultate postiže u kombinaciji sa Hydrogelom. Može se koristiti istovremeno sa zaštitom od korova (herbicidima) ili  micorizom prilikom sadnje biljaka.

Postoji mogućnost i folijarne upotrebe, jedini problem je slabije postojanje gljive TRICHODERMA . Najbolje rezultate postiže u sistemu prskanja  cele površine pre setve, potom inkorporira, zatim, kap-po-kap ili ručno zalivanjem biljaka. Količina koja se preporučuje ne zavisi od kulture, jedino kod mono kulture ili već inficiranog zemljišta ili biljaka, doza ide do 250 g/ha.

Pakuje se po 100 g i 200 g.

Za supstrate se koristi 0,025 % . Sredstvo deluje u roku od 5-10 dana, u zavisnosti od vlažnosti zemljišta i temperature, pa tako treba prilagoditi i primenu. Nije otrovno za ljude ni životinje i posle upotrebe u zatvorenom prostoru može se odmah ulaziti u prostoriju. Karenca nakon upotrebe ne postoji. Rok trajanja je 24 meseca, otvorena kesica 40 dana pod uslovom da temperature bude  od  5 do 25 0C i da nije izloženo suncu.

 


 

 

 

isporuka

Robu šaljemo brzom poštom na Vašu kućnu adresu.